joi, 22 ianuarie 2015

Uleiul Esențial de Lavanda. Proprietati magice. Indicatii si moduri de utilizare





 

Uleiul esențial de lavandă are un parfum proaspăt, dulce, floral, dar și de ierburi, cu o acțiune de alinare și înviorare. Pentru că este unul dintre cele mai polivalente uleiuri, ar trebui să nu lipsească din nici o casă.

Este deosebit de potrivit pentru calmarea înainte de culcare, având în același timp proprietăți de echilibrare, care au un efect pozitiv asupra capacității de rezistență și a energiei.

Uleiul esențial de lavandă de calitate superioară este indicat în mod special pentru piele și frumusețe. Poate fi folosit pentru curățarea rănilor prin tăiere și lovire și a iritațiilor pielii. Cercetătorul francez Rene Gattefosse a fost primul care a descoperit aceste proprietăți, atunci când, la o explozie din laborator, a suferit arsuri la mână. Când a aplicat lavanda, a constatat în cel mai scurt timp un proces de vindecare uimitor si este unul dintre cele mai importante uleiuri esentiale.

Face parte din familia Lamiaceae sau Labiatae (menta).

Plantă originară din Utah, Idaho, Franța.

Metodă de extracție: distilare cu aburi din floare.

Ajută: căile respiratorii, sângele, pielea - părul, inima - sistemul circulator, sistemul nervos.

 
Proprietăți, indicații și mod de aplicare: 

Proprietăți: antibiotic, antidepresiv, detoxifiant, reduce cicatriciile, stimuleaza vindecarea, antiseptic, antifungic, analgezic, antitumoral, anticonvulsiv, antispasmotic, vasodilatator, relaxant, anti-inflamator, hipotensiv, anticoagulant, reduce nivelul grăsimilor din sânge, a colesterolului, combate excesul de sebum, echilibreaza psihic si emotional.

Indicații: infecții respiratorii, hipertensiune arteriala, arteroscleroză, dureri de cap, dureri menstruale asociate sindromului premenstrual, probleme dermatologice (refacerea tegumentului perineal, acnee, eczeme, psoriazis, cicatrici), arsuri, alopecie, insomnie, tensiune nervoasă, dureri musculare, reumatism, accese de furie, suparari, infectii fungice ale pielii si ale unghiilor, Candida.

Ideal pentru copii si bebelusi, pentru infectii la copii

Aplicare: se diluează 1 parte ulei esential cu 1 parte ulei vegetal

   1.        se aplică 2-4 picături local pe pielea uscata sau crapata, buze crapate sau arse de soare,dar nu folositi in timpul expunerii la soare

   2.        intr-un pulverizator cu apa se pun cateva picaturi de ulei esential de lavanda si se pulverizeaza pe pielea arsa de soare pentru racorire si alinare

   3.        pentru a reduce cicatricile aplicati in jurul zonei afectate

   4.        aplicati 2-4 picaturi sub brat ca deodorant

   5.        puneti 1-2 picaturi pe palme si inhalati pentru a diminua simptomele alergiei la polen

   6.        aplicati 1-2 picaturi pe scalp pentru a reduce matreata

   7.        1-2 picaturi pe o bila de vata pusa in dulapul cu lenjerie parfumeaza si tine la distanta moliile si insectele

   8.        pe talpi

   9.        aplica pe perna pentru a dormi mai bine

10.        puneti o picatura pe o batista si inhalati cand sunteti anxiosi si nervosi

11.        pe intepaturi sau mucaturi de insecte pt a reduce iritatia si mancarimea

12.        pe arsuri minore

13.        pe taieturi pentru a opri sangerarea, pe rana pentru a curata si distruge bacteriile

14.        pentru depresie se pune lavanda si tamaie pe talpi, incheietura mainii, dupa urechi, pe piept, pe gat pe palme si se inhaleaza, din palmele facute caus pe nas, cateva minute. Se schimba starea de spirit si apare un sentiment de echilibrare si simti nevoia de a vorbi cu cei din jur, ceea ce nu simtim cand suntem depresivi. Efectul tine cateva ore.

15.        pe eczeme si dermatite diluat in putin ulei vegetal

16.        pentru rau de miscare, o picatura la baza limbii, in jurul ombilicului, dupa urechi

17.        pentru a debloca caile lacrimale maseaza cu o picatura la baza nasului fara a atinge ochii

18.        punctele chakrelor si Vita Flex

19.        difuzare la rece pentru a usura simptomele alergiilor, pentru a parfuma aerul si a distruge bacteriile din aer.

20.        se ia ca supliment alimentar . Poate fi consumat sub formă de capsule (o picătură de ulei esențial de lavanda la o capsulă). Poate fi adăugat în mâncare ca supliment nutritiv în lapte de capră sau de orez (se diluează o picătură de ulei esențial de lavanda în aproximativ 120 ml lichid).

Parfumul său are următoarele efecte: este calmant, relaxant, readuce echilibrul atât la nivel fizic, cât și la nivel afectiv. Cercetători universitari din Japonia au descoperit că vaporizarea anumitor arome în mediul de lucru / la birou ameliorează considerabil capacitatea de concentrare și limpezimea în gândire. Parfumul de lămâie vaporizat într-un asemenea mediu a dus la o scădere cu 54%o a erorilor făcute, iasomia- cu 33% mai puține greșeli, lavanda - 20% mai puține greșeli. Vaporizarea unor arome pe durata unor teste a dus la creșterea cu 50% a rezultatelor obținute. Datorită difuzării aromelor pe durata efectuării unor teste, rezultatele obținute au fost cu 50% mai bune. Studiile efectuate demonstrează că lavanda îmbunătățește puterea de concentrare și acuitatea mentală.

Cercetători de la Universitatea din Miami au descoperit că inhalarea uleiului esential de lavandă amplifică numărul de unde beta de la nivelul creierului, indicând o stare sporită de relaxare. De asemenea, a redus depresia și a îmbunătățit performanța cognitivă (Diego et al., 1998). Un studiu efectuat la Universitatea Kyoiku din Osaka a demonstrat că lavanda reduce stresul mental și sporește vigilența (Motomura et al., 2001).

 

Istoric: 

Studii au aratat ca uleiul esential de lavanda folosit in masaj ajunge in 5 minute in sange si dupa 20 de minute inca mai persista.

La ora actuală, uleiul de lavandă este unul dintre puținele uleiuri esențiale care sunt încă listate în Pharmacopoeia britanică.

Ingrediente: 

  • Acetat de linalil (24-45%),
  • Linalol (25-38%)
  • Cis-beta-ocimen (4-10%)
  • Trans-beta ocimen (1.5-6%)
  • Terpinen-4-ol (2-6%)

ORAC: 360 µTE/100g

Ulei esențial de lavanda (Lavandula angustifolia) Young Living Therapeutic Grade™

 
 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu