luni, 26 ianuarie 2015

Esti ceea ce mananci! ~`Torturi si prajituri de casa`~ va recomanda sa incercati reteta -> Tort de cacao sau ciocolata


 
 
 
Blatul: 7 oua mari, 150 g zahar, 120 g faina, 20 g cacao, 15 ml rom.

Crema: 3 oua, 3 linguri apa, 50 g cacao sau 100 g ciocolata de menaj, 150-200 g zahar, 250 g unt, un plic zahar vanilat.

Siropul: 200 ml apa, 50 ml rom, 50-100 g zahar.

Pentru ornat: 500 ml smantana dulce (minim 30-32 % grasime), 200 g zahar pudra

Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri, spargand fiecare ou pe o farfurioara si apoi desertand albusurile in vasul in care se vor bate; galbenusurile se desarta toate pe o farfurie. Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si o lingura de rom (15 ml) si se bat in continuare, pana cand se intareste spuma (sa nu cada de pet el, cand acesta se ridica). Dupa aceea, se pun toate galbenusurile, se bat de 4-5 ori, se adauga toata faina si se amesteca cu telul usor, numai prin rasturnare, de jos in sus, de 9-10 ori. Compozitia se asaza imediat in forma de tort (cratita de 2l), tapetata cu unt si faina (sau folosind foaie de copt decupata dupa farma folosita), care se introduce in cuptorul bine incalzit, la foc mijlociu, cu 30 de min inainte. Se coace 30- 40 min, nedeschizand cuptorul 20 minute; apoi, se mai poate reduce putin focul. Dupa ce s-a copt, blatul se lasa sa stea 3 min in forma, apoi se trece cu cutitul pe marginea lui, se pune platoul deasupra, se rastoarna si imediat blatul se intoarce pe baza. Dupa ce s-a racit se taie in trei foi prin miscare de fierastrau.

Pentru sirop, apa se fierbe 2-3 clocote impreuna cu zaharul. Dupa ce s-a racit se apauga romul.

Intr-un lighenas smaltuit de 2-3 l se freaca ouale cu zaharul, 1-2 min, se dilueaza cu apa si se bat 10 min  cu telul inoxidabil in forma de para, deasupra unui vas cu apa clocotita pe care sa-l acopere ca un capac (nivelul apei din vas trebuie sa fie 2-3 cm sub lighenas ). Cand se ia de pe foc, se adauga imediat cacaoa, neaparat cernuta prin sita de sarma inoxidabila, sau ciocolata, rasa prin razatoarea cu gauri mari si vanilia; se amesteca bine cu telul , pana cand compozitia se omogenizeaza perfect, apoi se raceste pe un vas cu apa rece, pana cand ajunge la temperature degetului (potrivita). Dupa aceea se adauga la marginea cremei jumatate din cantitatea de unt moale si se bat cu telul in forma de para numai in unt, pana cand acesta se faramiteaza bine si treptat toata crema adera la el. Se pune si restul de unt la fel, amestecand cu telul circular sau cu mixerul pana cand toata crema se incorporeaza in unt si se omogenizeaza, capatant un aspect de alifie. Pentru aroma se pune vanilia.

Smantana tinuta la rece 2-3 ore se desarta intr-un lighenas si se bate cu mixerul la viteza mare. Dupa 5 minute se adauga zaharul pudra si se continua mixarea pana cand smantana devine densa si isi mareste volumul.

Cu o lingura se insiropeaza toate trei foile de pandispan. Se aseaza pe platou prima foaie de , se unge cu 1/3 din crema, apoi se pune foaia din mijloc care se unge cu ½ din crema ramasa si deasupra se aseaza foaia care a fost la baza blatului si care este mai dreapta. Tortul se unge lateral si deasupra cu restul de crema si se orneaza cu frisca folosind posul . Se lasa la rece 2-3 ore ca sa se intareasca crema apoi se serveste.

 

Tips:

- cu cat cacaoa sau ciocolata de menaj  este mai neagra cu atat crema este mai inchisa la culoare

- in funtie de marimea disponibila a tavii puteti reduce sau dubla cantitatile din reteta

- pentru ornare puteti folosi diverse bilute colorate, ciocolata razuita, cocos, figurine din martipan

- pentru a colora frisca, folositi coloranti naturali pe care sa-i adaugati in smantana dulce lichida

- folositi-va imaginatia pentru ornat, schimband formele ce le utilizati la pos

- amintiti-va sa scrieti un mesaj pe tort in functie de eveniment

 

Pofta buna!

Astept intrebarile si sugestiile voastre la rubrica de  comentarii. Orice parere poate fi constructiva.
 
 




 
 




 
 
 




 
 








 
 












 
 


  comenzi torturi si prajituri de casa (jud. Cluj)
Bodocan Adriana
 0760258601
Tamas Alina Adriana
alyna_bod@yahoo.com
 0760258620 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu